V europarlamentu skončila slyšení kandidátů do nové komise

08.10.2014
čtk

Vystoupením předpokládaného prvního místopředsedy budoucí Evropské komise Franse Timmermanse z Nizozemska skončila v úterý v Evropském parlamentu série dotazování uchazečů o posty v novém týmu v čele exekutivy EU. Následovat budou politická jednání, závěrečné stanovisko europarlamentu ke slyšením členů komise vedené Jeanem-Claudem Junckerem by mělo zaznít ve čtvrtek.

Timmermans, který bude mít jako Junckerova pravá ruka v komisi na starosti zlepšování evropského práva, ve vystoupení kromě jiného zdůrazňoval potřebu rychlého obnovení důvěry občanů v EU. „Pokud se nám nepodaří propojit se s lidmi, o nichž říkáme, že pro ně pracujeme, obrátí se k evropskému projektu zády,“ varoval.

Zdůraznil, že Evropská unie je lidské dílo, nejúspěšnější mírový projekt ve světové historii. „Možná jsme ztratili pochopení pro to, že se může zhroutit, když nebudeme opatrní,“ dodal někdejší nizozemský ministr zahraničí, jehož tříhodinové vystoupení europoslanci v prvních reakcích hodnotili převážně kladně.

Pětice kandidátů nemá postup jistý

Ne všichni jeho kolegové mezi zamýšlenými sedmi místopředsedy byli stejně úspěšní. Slabě byl hodnocen především pondělní výkon slovinské expremiérky Alenky Bratušekové, která by měla mít na starosti budování energetické unie. Její dva výbory – tedy pro životní prostředí a pro průmysl, výzkum a energetiku – o ní nakonec budou ve středu večer rozhodovat hlasováním. Hlasovat se zřejmě bude také o španělském kandidátovi na komisaře pro energetiku a změny klimatu Miguelu Ariasovi Cañetem.

Už v pondělí večer se naplno projevily potíže bývalého maďarského ministra spravedlnosti Tibora Navracsicse. U něj sice výbor pro kulturu potvrdil vhodnost pro práci v komisi, poslancům se ale nelíbilo, že by měl spravovat celou oblast týkající se vzdělávání, mládeže, kultury a občanství. O část pravomocí by tak mohl zřejmě přijít.

Potíže mají stále také někteří další z kandidátů, opakované slyšení musel absolvovat Brit Jonathan Hill, až večer se bude rozhodovat o potvrzení francouzského uchazeče a někdejšího ministra financí Pierra Moscoviciho.

Přerozdělí Juncker portfolia?

Evropský parlament nemůže ovlivnit jednotlivé posty v komisi. Hlasováním, které se odehraje ve Štrasburku ve středu 22. října, ji ale musí schválit jako celek. Nový tým by měl začít pracovat od 1. listopadu. Aby komise prošla, potřebuje její předseda Juncker spolupráci dvou největších evropských politických frakcí v europarlamentu, tedy „svých“ lidovců a socialistů.

Nyní po skončených slyšeních odešlou příslušné výbory hodnocení jednotlivých kandidátů takzvané konferenci předsedů, která sestává z předsedy europarlamentu Martina Schulze a lídrů jednotlivých politických frakcí. Ti se sejdou ve čtvrtek odpoledne a měli by formálně oznámit výsledky posuzování kandidátů.

Podle kuloárních vyjádření europoslanců je možné, že Juncker bude muset ještě před hlasováním na plénu s uspořádáním komise zahýbat. Junckerova mluvčí Natasha Bernaudová včera pro ČTK připomněla, že budoucí šéf komise rozdělil odborné zaměření jednotlivých adeptů už 10. září. „Své rozdělení pokládá za správné,“ dodala s tím, že Juncker nyní čeká právě na závěrečné zhodnocení od vedení parlamentu. Jasné tak není, kým by neúspěšnou Bratušekovou v komisi nahradil. Je však velmi pravděpodobné, že středeční hlasování pro ni nedopadne dobře.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek