Sacharovovu cenu získal konžský lékař Denis Mukwege

22.10.2014
čtk

Evropský parlament letos udělí Sacharovovu cenu za svobodu myšlení konžskému lékaři Denisi Mukwegemu, který jako gynekolog dlouhodobě pečuje o znásilněné ženy. Oznámil to dnes ve Štrasburku předseda europarlamentu Martin Schulz. Kromě vyhlášení hlavní ceny dnes Evropský parlament vyslovil zvláštní uznání zbylým dvěma finálovým kandidátům na ocenění: ukrajinskému protestnímu hnutí Euromajdan a ázerbájdžánské obránkyni lidských práv Lejle Junusové.

Konference předsedů, sestávající z předsedy Evropského parlamentu a lídrů politických skupin EP, podle Schulze jednomyslně rozhodla o udělení ceny 59letému konžskému lékaři „za jeho boj o ochranu především žen“.

Devětapadesátiletý Konžan Mukwege v nemocnici v Bukavu, kterou založil, řadu let pečuje o znásilněné ženy a několikrát byl nominován na Nobelovu cenu za mír. Léčil na 14.000 žen včetně obětí hromadných znásilnění. Prováděl až deset operací denně.

Mukwege bude pozván ke slavnostnímu převzetí ceny na plenárním zasedání Evropského parlamentu 26. listopadu. Pozvání dostanou také zástupci Euromajdanu a za Junusovou Evropský parlament vyšle delegaci.

Držitel ocenění měl být původně vyhlášen 16. října, ale volba byla odložena z administrativních důvodů kvůli rozpadu euroskeptické frakce Evropa svobody a přímé demokracie (EFDD). Konference předsedů tak nemohla laureáta Sacharovovy ceny minulý týden vybrat.

Ocenění, které nese jméno sovětského fyzika a disidenta Andreje Sacharova, uděluje Evropský parlament každoročně od roku 1988 výjimečným osobnostem nebo organizacím, které významně přispěly k boji za lidská práva a demokracii. Součástí ceny je odměna 50.000 eur (téměř 1,3 milionu korun).

Loni ocenění dostala pákistánská aktivistka Malala Júsufzaiová, která letos získala i Nobelovu cenu za mír. V roce 1989 se stal držitelem Sacharovovy ceny vůdce Pražského jara 1968 Alexander Dubček.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek