EP se zajímá o využití peněz EU v Gaze. Bojí se teroristů

20.11.2014
čtk

Vysoká představitelka Evropské unie pro zahraniční věci Federica Mogheriniová bude muset do několika týdnů podat Evropskému parlamentu zprávu o tom, jak jsou v palestinském Pásmu Gazy využívány evropské peníze. Požádal ji o to podle izraelských zdrojů písemně šéf delegace EP pro Izrael Fulvio Martusciello.

EU chce na obnovu Gazy poskytnout 450 milionů eur (12,5 miliardy korun). Německý člen EP Arne Gericke minulý týden poukázal na to, že peníze mohou bez náležité kontroly jejich toku skončit v rukou teroristů.

Martusciellův dopis obsahuje tři otázky: Jak chce Mogheriniová zajistit kontrolu náležitého využití evropských fondů určených k rekonstrukci Gazy po letních bojích s Izraelem, zda by využití peněz měli kontrolovat pozorovatelé a jak lze zaručit, že peníze evropských daňových poplatníků nebudou využity k jiným účelům než k rekonstrukci Gazy.

Miliony se mohou dostat k Hamasu

Loňský audit zadaný Evropským účetním dvorem prokázal, že z 5,6 miliardy eur (více než 150 miliard korun), které EU Palestincům poskytla od roku 1994, jsou skoro dvě miliardy eur nedohledatelné. Z auditu zveřejněného minulý týden pak vyplývá, že 2,6 procenta peněz z evropského rozpočtu určených do zahraničí, bylo použito chybně.

Pokud by se zmiňované údaje aplikovaly na 450 milionů eur, k jejichž poskytnutí Gaze se EU zavázala, znamenalo by to podle listu The Jerusalem Post, že by přes 11 milionů eur mohlo skončit v rukou radikálního Hamasu, jež Pásmu vládne.
V případě Gazy je problematický hlavně stavební materiál nezbytný k opravě a přestavbě zničených domů. Hamas v minulosti beton použil k vybudování rozsáhlé sítě tunelů pod hranicí s Izraelem a chtěl je využít k útokům i únosům.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek