Juncker v EP mluvil o své daňové aféře

25.11.2014
ČTK

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker znovu v Evropském parlamentu vysvětloval okolnosti své daňové kauzy. Lucembursko mělo údajně v době Junckerova vedení uzavřít několik daňových smluv s nadnárodními korporacemi, díky kterým tyto firmy mohly platit jen nízké daně.

Šéf Komise tvrdí, že všechny tyto smlouvy byly v souladu s lucemburským i mezinárodním právem. EP bude ve čtvrtek hlasovat o vyslovení nedůvěře Komise, ale očekává se, že nebude úspěšné. K vyslovení nedůvěry je totiž třeba dvou třetin odevzdaných hlasů a většiny všech europoslanců.

Hlasování o nedůvěře Komisi vyvolala frakce Evropa svobody a přímé demokracie, v níž je významným seskupením Strana nezávislosti Spojeného království, v jejímž čele je Nigel Farage. Proti Komisi vystoupila ale i Marine Le Penová z francouzské Národní fronty. Junckera naopak podporují frakce lidovců, socialistů i liberálů. Šéf socialistické frakce Gianni Pitella, že návrh na svržení Komise je surreálný, šéf liberálů Guy Verhofstadt, který o snaze vyslovit Komisi nedůvěru prohlásil, že je to „hloupá a cynická politická hra s perverzní logikou“.

„Pokud chcete, abych šel já, pak to řekněte a já půjdu“, domnívá se Juncker, že snaha vyslovit Komisi nedůvěru je namířena pouze na něj samotného. Podle šéfa Komise ale mají europoslanci právo na snahu o vyslovení nedůvěry Komisi.

Autor: ČTK

Sdílet tento příspěvek