Výbor EP podpořil omezení igelitových tašek

25.11.2014
ČTK

Výbor pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin se v pondělí vyslovil pro návrh na omezení používání tenkých igelitových tašek. Zelenou tomuto návrhu dalo 60 europoslanců, nikdo nebyl proti. Výsledek není překvapivý a návrh je tak o kousek blíže ke schválení.

Návrh se týká tenkých igelitek s tloušťkou menší než 50 mikronů. Většina tašek, která se spotřebovává do této kategorie spadá. EU chce výrazně omezit spotřebu igelitek a členské státy si mohou vybrat způsob, tedy jestli spíše omezí jejich produkci v oběhu, nebo je zpoplatní. V případě zpoplatnění by musely členské státy zajistit, aby se za tašky platilo od roku 2019. V případě snížení početu sáčků na osobu, by mělo jít v roce 2019 o 90 sáčků na osobu a v roce 2025 by to bylo 40, čímž by došlo k redukci o 80 procent oproti roku 2010.

Komise a členské státy také chtějí seznámit veřejnost s tím, jaké má používání igelitových sáčků dopady na životní prostředí. Komise zatím do návrhu nezahrnula nejtenčí sáčky s tloušťkou menší než 15 mikronů, ale může se o jejich zařazení do novely rozhodnout za dva roky.

Autor: ČTK

Sdílet tento příspěvek