Summit EU: investiční balíček a Ukrajina

18.12.2014
čtk

Plán na podporu investic nové Evropské komise a souvislosti vývoje kolem Ukrajiny budou dominovat summitu EU, který dnes začíná v Bruselu. Na summit míří i redaktorka Euroskopu, která bude psát přímo z Bruselu.

Premiéry a prezidenty zemí unijní osmadvacítky poprvé uvítá nový předseda Evropské rady a bývalý polský premiér Donald Tusk.

Okolo investičního balíčku, tedy nedávno představeného plánu komise Jeana-Claudea Junckera na oživení ekonomiky unijních zemí, panuje v obecné rovině mezi hlavními městy EU shoda. Juncker a jeho tým počítají s tím, že jejich plán do jen pomalu rostoucího evropského hospodářství v příštích třech letech dostane až 315 miliard eur (8,7 bilionu Kč). Lídři zemí EU proto vyzvou k vytvoření Evropského fondu strategických investic (EFSI).

U pracovní večeře účastníky summitu čeká diskuse o ukrajinské krizi i o širší strategické problematice vztahů EU s Ruskem a obecně o situaci „na východ od unie“. Důraz tentokrát nebude kladen na sankce, ale především na otázku další ekonomické pomoci Kyjevu ze strany EU a potřebě Ukrajiny skutečně začít s potřebnými reformami v mnoha oblastech.

Nový předseda Evropské rady Tusk chce do podoby unijních summitů přinést několik novinek. Začíná se dříve, předem připravované závěry jednání jsou výrazně kratší a koncentrovanější. Tuskovi lidé už oznámili snahu stihnout vše – včetně závěrečné tiskové konference – do páteční půlnoci.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek