25 700 lidí zemřelo loni na silnicích v EU, uvedla Komise

24.03.2015
čtk

V roce 2014 na silnicích v zemích EU zemřelo 25 700 osob, uvedla dnes Evropská komise. Loňský rok byl pro bezpečnost provozu na evropských silnicích velmi špatným obdobím, uvedla eurokomisařka pro dopravu Violeta Bulcová při prezentaci statistiky. Zatímco v předcházejících letech každoročně úmrtí ubývalo zhruba o osm procent, loňská statistika znamená meziroční snížení smrtelných nehod jen o jedno procento proti roku 2013.

„Je smutné a těžké přijmout fakt, že na našich silnicích denně zemře téměř 70 Evropanů a mnoho dalších je vážně zraněno,“ řekla eurokomisařka Bulcová. Dodala, že EU má dlouhodobý cíl snížit v roce 2020 počet smrtelných nehod oproti roku 2010 na polovinu. „A naším cílem je nulový počet obětí dopravy. Asi toho nedosáhneme, ale chceme se dostat co nejblíže,“ dodala Bulcová.

Členské země EU se v této statistice od sebe navzájem výrazně liší. Nejhůře na tom v roce 2014 evropská statistika bylo Lotyšsko, kde na silnicích na každý milion obyvatel zemřelo 106 osob. Vysoký počet obětí byl také v Bulharsku, Litvě a Rumunsku. Naopak Malta skončila s 26 smrtelnými nehodami v přepočtu na milion obyvatel z hlediska bezpečnosti statisticky na prvním místě.

V České republice bylo v loňském roce na milion obyvatel 61 smrtelných nehod, na Slovensku zaznamenali 54 nehod, uvádí evropská statistika. Za čtyři roky v ČR počet obětí na silnicích poklesl zhruba o pětinu, v roce 2010 na nich zemřelo 77 lidí na milion obyvatel. Průměr EU za loňský rok bude pravděpodobně 51 mrtvých na milion obyvatel, ovšem definitivní statistiky budou k dispozici až v květnu.

„Potřebujeme také lepší spolupráci na místní a regionální úrovni,“ uvedla Bulcová. Země EU by si podle ní tedy měly vyměňovat co nejvíce informací o postupech, které fungují. Většina opatření souvisejících s bezpečností provozu závisí na centrálních vládách např. jasné prosazování silničních pravidel, vzdělávací a informační kampaně nebo zlepšování stávajících a stavby nových a bezpečnějších silnic.

V květnu chce Evropská komise předložit zprávu o tom, jak efektivní jsou dosavadní snahy na zvýšení bezpečnosti silničního provozu, a chce přijít s programem na příštích pět let. Na podzim by pak měla odstartovat práce na studii, jak lépe zamezit vážným zraněním v silniční dopravě, návrh přezkumu pravidel vzdělávání a udělování kvalifikace profesionálním řidičům by měl být předložen do konce roku 2016.

Autor: čtk

Sdílet tento příspěvek