Úředníci si budou vyměňovat zkušenosti, jak lépe čerpat z fondů EU

25.03.2015
čtk

Evropská komise zahájila program, který má usnadnit vzájemnou výměnu zkušeností a fungujících postupů mezi lidmi, kteří mají na starosti čerpání fondů v jednotlivých členských zemích EU, uvedla eurokomisařka pro regionální politiku Corina Cretsuová. Členským zemím tak program pomůže lépe čerpat z fondů EU.

Komise zjistila, že k lepšímu čerpání evropských fondů ale i lepšímu řízení peněz, které by měly jít do členských zemí v rámci plánu Komise na podporu a posílení investic, by napomohlo zlepšení kvalifikace mnohých z 24.000 úředníků, kteří se napříč EU na řízení peněz z fondů podílejí, a to jak na úrovni národní, tak lokální.

V rámci politiky soudržnosti mají členské země EU a jejich regiony v letech 2014 až 2020 možnost vyčerpat až 351 miliard eur (skoro 9,5 bilionů korun), což je podle Komise pro některé země významná částka. Některé země např. i ČR ale mají rezervy ještě z minulého období 2007-2013, a tak Komise ustavuje pracovní skupiny, které mají analyzovat problémy při čerpání. Potřeba výměny zkušeností je právě jeden z výstupů těchto analýz.

Autor: čtk

Sdílet tento příspěvek