EU prý Německu vyčítala stav kontroly bezpečnosti letecké dopravy

07.04.2015
čtk

Evropská unie před tragédií letounu německé společnosti Germanwings, která se odehrála v březnu, dlouhodobě kárala Německo kvůli nedostatkům v kontrole bezpečnosti letecké dopravy, uvedl list The Wall Street Journal.

„Úředníci EU poukázali na to, že německé orgány kontroly bezpečnosti leteckého provozu trpí chronickým nedostatkem pracovníků, což by mohlo ohrozit schopnost kontroly letounů a posádek, včetně lékařských prověrek,“ napsal list s odvoláním na dvě osoby, které znají danou záležitost.

Loni v listopadu prý EU oficiálně vyzvala Německo k nápravě dlouhotrvajících problémů, které prý existovaly v souvislost s laxností německé kontroly leteckých společností, píše The Wall Street Journal. Podle listu zatím není jasné, jestli zjištěné nedostatky v německé kontrole patřily k faktorům, které zapříčinily neštěstí. Francouzský vyšetřovací úřad BEA ovšem uvedl, že se bude zabývat mimo jiné i možnými systematickými nedostatky, a to i těch, které se mohly týkat psychologické kontroly posádky.

Welt am Sonntag píše, že lékaři Lufthansy vyšetřovali Lubitze od roku 2009 nejméně šestkrát. To, že Lubitz prošel „těžkými depresemi“oznámil právě v roce 2009 odbornému učilišti Lufthansy, tam po dlouhé nepřítomnosti obnovil výcvik. V daném roce pilot prošel psychologickým vyšetřením a od té doby už nikdy.

Podle Welt am Sonntag Spolkový úřad pro leteckou dopravu nebyl lékaři aerolinek varován před Lubitzovou „fází hluboké deprese“. Úřad se k těmto informacím o Lubitzovi dostal teprve 27. března, tedy tři dny po tragédii.

Autor: čtk

Sdílet tento příspěvek