Evropský tribunál odsoudil Itálii za policejní násilí

08.04.2015
čtk

Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku rozhodl, že italská policie se v roce 2001 při zákroku proti jednomu z demonstrantů během summitu skupiny G8 v Janově dopustila násilí, které se rovnalo mučení. Podle rozhodnutí soudu by měl postiženému muži zaplatit italský stát odškodné 45 tisíc eur, mělo by také dojít k patřičné úpravě zákonů, aby Itálie postihovala mučení jako trestný čin.

Nyní 62 letý Arnaldo Cestaro, kterému je nyní 62 let, v noci z 21. na 22. července byl podle svědků zbit a zkopán policejní skupinou, které se říká „černý blok“, k události mělo údajně dojít ve škole, kde byli demonstranti ubytováni. Cestaro měl následkem incidentu zlomeniny a další zranění. Evropský soud pro lidská práva uvedl, že jednání s Cestarem se rovnalo mučení, soud také kritizoval, že za to nebyl nikdo hnán k zodpovědnosti.

Před 14 lety si vrcholná schůzka G8- osmi průmyslově nejvyspělejších zemí světa- v Itálii v důsledku střetů mezi policií a černě oděných radikálních demonstrantů vyžádala jednu oběť z řad demonstrantů, který byl zabit kulkou vypálenou policistou, řadu zraněných a velké materiální škody.

Autor: čtk

Sdílet tento příspěvek