Tusk varoval před tlakem na federalizaci

08.09.2015
Euroskop, čtk

Před urychlováním centralizačního procesu v Evropské unii varoval v pondělí předseda Evropské rady Donald Tusk. Ti, kdo volají po změnách v unijních smlouvách, mají v dohledné době „nulovou“ šanci na úspěch, prohlásil podle agentury Reuters v projevu při výroční večeři, kterou uspořádalo bruselské analytické středisko Bruegel.

Tusk se ve své řeči zaměřil na způsoby, jak v rámci současného právního rámce posílit eurozónu. Podle agentury Reuters během ní zároveň vyslal varovné signály bruselským úředníkům, kteří usilují o nové širší pravomoci ke zvládání uprchlické krize, a britskému premiéru Davidu Cameronovi, který v rámci vyjednání nových vztahů Británie s EU usiluje o některé změny unijních smluv.

„Namísto revolučního uvažování a náhlých systémových změn (na příklad velkých smluv) musíme využít každou příležitost ke zlepšení a nápravě současného systému. Ze všeho nejvíce bychom měli vyvinout úsilí a aplikovat existující pravidla a principy s větším odhodláním a zaujetím,“ uvedl Tusk podle textu projevu, zveřejněného na webu organizace.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek