Bude z europarlamentu centrum pro uprchlíky?

09.09.2015
Euroskop

Německá europoslankyně Beatrix von Storch z frakce Evropských konzervativců a reformistů navrhla, aby bylo sídlo Evropského parlamentu ve Štrasburku využito jako dočasné centrum pro ubytování uprchlíků. Informuje o tom portál Politico.eu.

Areál o rozloze 220 tisíc m2 je využíván pouhé čtyři dny v měsíci pro plenární schůze Evropského parlamentu. Zbylé dny jsou rozlehlé prostory téměř nevyužívané, podle europoslankyně Beatrix von Storch by se proto v 750 kancelářích vybavených sprchami, skládacími postelemi a toaletami mohli ubytovat utečenci.

„Požaduji okamžitý praktický příspěvek Evropského parlamentu a jeho členů k uprchlické krizi,“ řekla Storch pro Politico. „Neobsazené štrasburské budovy a místní infrastruktura mohou být využity okamžitě, aby zmírnily nedostatek uprchlických center v evropské čtvrti,“ dodala.

„Televize mohou být přeprogramováné tak, aby vysílaly lokální programy z regionů původu utečenců. Jídelna je plně funkční a k dispozici je i tělocvična,“ zdůraznila europoslankyně.

Návrh si vysloužil na pondělní plenární schůzi potlesk od přítomných europoslanců. Mluvčí europarlamentu k němu řekl, že může být uskutečněn, pokud Evropská rada dočasně ustoupí od požadavku evropských smluv, aby bylo oficiální sídlo instituce ve Štrasburku.

Překvapivě se k návrhu přidali i europoslanci z opačného politického spektra. Skupina zastupitelů z frakce Zelených podala předsedovi Evropského parlamentu Martinu Schulzovi oficiální požadavek, aby sídlo instituce jako dočasný azyl pro utečence nabídl.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek