V EU bude automatická výměna dat o daňových rozhodnutích

07.10.2015
čtk

Ministři financí Evropské unie dosáhli politické shody nad návrhem automatické výměny informací o daňových rozhodnutích mezi členskými státy EU. Nová pravidla by mohla platit od počátku roku 2017, uvedl ministr financí předsednického Lucemburska Pierre Gramegna.

Platná rozhodnutí si státy podle lucemburského ministra budou muset oznámit zpětně od roku 2012, u neplatných bude retroaktivita od roku 2014. Země unie tak rozšířily původní záměr návrhu směrnice.

Gramegna uvedl, že komise s návrhem přišla teprve letos v březnu. Stalo se tak poté, co novináři odhalili rozsáhlé daňové dohody Lucemburska s mnoha velkými firmami, které společnostem umožňovaly platit velmi malé daně.

„Smyslem je boj s agresivním daňovým plánováním a zajištění toho, aby firmy platily férové daně,“ řekl o automatické výměně informací Lucemburčan Gramegna. Podotkl, že hlavním efektem má být transparentnost. „Jaký bude konkrétní dopad na národní rozpočty v jednotlivých zemích je skutečně velmi složité odhadnout,“ poznamenal. Daňové rozhodnutí je totiž v zásadě sdělením konkrétní firmě, jakým způsobem bude v konkrétní zemi daněna.

Komise: Cílem je vyšší transparentnost daňových správ

Když Evropská komise na jaře věc navrhovala, připomínala, že společnosti často spoléhají právě na nekomunikaci mezi daňovými správami jednotlivých zemí EU a na složitost daňových pravidel. Zisky proto přesouvají s cílem platit co nejnižší daně.

Po vstupu nových pravidel v platnost budoučlenské státy muset o svých daňových rozhodnutích informovat každého půl roku. Předpokladem je, že vyšší transparentnost znemožní finančním správám jednostranně zvýhodňovat určité firmy, neboť o rozhodnutích budou vědět i všechny ostatní státy EU.

Juncker: Reforma daňových pravidel je „krokem kupředu“

Eurokomisař pro hospodářské a měnové otázky Pierre Moscovici míní, že dnešní rozhodnutí je revoluční. Znamená podle něj větší otevřenost ve spolupráci států při zdaňování korporací. „Většinu informací bude mít k dispozici také komise. Je to důležité ne kvůli byrokracii, ale k zajištění správného dohledu,“ poznamenal eurokomisař.

Rozhodnutí v prohlášení přivítal jako „velký krok kupředu“ šéf Evropské komise a někdejší lucemburský premiér Jean-Claude Juncker.

Moscovici dodal, že Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) představila svůj návrh reformy mezinárodních daňových pravidel, která by také měla daňové úniky omezit.

Babiš: Jde o výměnu informací bez finančního efektu

Český ministr financí Andrej Babiš politickou dohodu EU uvítal a označil ji za významnou. „Je to konkrétní opatření v boji proti daňovým únikům. Dohoda spočívá ve výměně informací jednotlivých finančních správ členských států ohledně optimalizace základů daně,“ řekl ČTK a Českému rozhlasu. Konkrétní dopad na výběr daní v ČR ale podle něj nebude velký. „Efekt finanční není žádný. Je to výměna informací,“ míní Babiš.

Autor: čtk

Sdílet tento příspěvek