EP: Merkelová a Hollande budou mít projevy o stavu unie

07.10.2015
čtk

Ústředním bodem dnešního jednání Evropského parlamentu ve Štrasburku bude společné vystoupení německé kancléřky Angely Merkelové a francouzského prezidenta Françoise Hollandea. Oba státníci představí poslancům svůj pohled na stav Evropské unie, přičemž se nevyhnou současné uprchlické krizi.

Po přibližně dvacetiminutových projevech těchto politiků dostanou slovo předsedové politických frakcí v EP, přičemž zvláště od těch protievropsky zaměřených se dají očekávat kritické reakce. Merkelová i Holland jsou totiž všeobecně považovaní za hlavní zastánce silnější evropské integrace. Na závěr budou oba odpovídat na dotazy z pléna.

Návštěva by měla symbolicky navázat na společné vystoupení kancléře Helmuta Kohla a prezidenta Françoise Mitterranda, které proběhlo před více než čtvrtstoletím v revolučním roce 1989.

Tři hodiny před lídry Německa a Francie vystoupí před europoslanci v pravé poledne španělský král Felipe VI. Po dvou projevech jeho otce Juana Carlose I. půjde o třetí návštěvu španělského monarchy v EP.

Autor: čtk

Sdílet tento příspěvek