Rada ministrů EU by měla jednat o Turecku, Sýrii a Bělorusku

12.10.2015
čtk

Situace v Sýrii a další mezinárodní souvislosti nynější migrační krize budou dnes v Lucemburku probírat ministři zahraničí Evropské unie. Zřejmě budou jednat i vývoji v Turecku po sobotním tragickém teroristickém útoku v Ankaře.

Ministři zahraničí unie by tak dnes mohli probrat, zda evropský přístup k věci pozmění sobotní teroristický útok v Ankaře s přibližně stovkou mrtvých. Na Turecko se v poslední době zaměřuje diplomatická pozornost kvůli ofenzivě země vůči kurdským separatistům. Turecko se také potýká s přílivem uprchlíků ze Sýrie, kteří dorazili do sousední země v počtu přes dva miliony.

EU čelí nové situaci, kdy Rusko v Sýrii letecky podporuje síly prezidenta Bašára Asada. Některé státy unijní osmadvacítky si přitom dovedou představit, že Asad by mohl být partnerem v jednáních o ukončení krize. Takovou variantu západní země ale dosud jednoznačně odmítají.

EU chce řešit sankce vůči Bělorusku

Diplomaté také naznačují, že ministři by dnes mohli probrat také možnost pozastavit na čtyři měsíce unijní sankce vůči běloruskému režimu prezidenta Alexandra Lukašenka. Po nedělních volbách, které Lukašenko tradičně vyhrál, by to mělo být lákadlo k nastavení méně promoskevského kursu běloruské politiky.

Autor: čtk

Sdílet tento příspěvek