Tusk: Splnit britské požadavky bude těžké

13.11.2015
čtk

Šéf Evropské rady Donald Tusk vyjádřil pochybnosti o tom, zda Evropská unie může splnit požadavky Británie, aby tato země mohla setrvat v unii. Podle zahraničních agentur řekl, že tyto požadavky jsou „tvrdé“ a že bude velmi těžké dosáhnout dohody.

„S Evropskou komisí se budeme snažit vést tato jednání. Neexistuje žádná záruka, že to dokážeme do prosince,“ řekl dnes podle AP Tusk. Je přesvědčený, že proces vyjednávání s Londýnem bude velmi náročný.

„Musím říci, že bude velmi těžké dosáhnout dohody. Je to velmi, velmi těžká partie,“ řekl podle AFP Tusk na tiskové konferenci na závěr unijního summitu k migraci na Maltě.

ČR chce zachovat volný pohyb v EU

Britský premiér David Cameron je připraven podpořit zachování členství Velké Británie v EU v případě, že dosáhne s EU do konce tohoto roku dohod o určitých hospodářských reformách, omezení byrokracie a zejména volného pohybu osob. Londýn chce zpřísnit podmínky pobytu v Británii pro ty občany EU, které tam usilují o sociální dávky.

Cameron slíbil uspořádat referendum o případném britském setrvání v EU do konce roku 2017.

EU už dala najevo, že změny základních svobod považuje za problematické. Český premiér Bohuslav Sobotka v první reakci upozornil, že Praha bude trvat na zachování volného pohybu osob a stejných práv pro všechny unijní občany.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek