Juncker podpořil projekt dvourychlostní Evropy

19.11.2015
Euroskop, čtk

Evropská unie bude muset změnit svůj rámec, aby některé země mohly postupovat ve všem společně, a jiným aby umožnila menší účast. V Bruselu to prohlásil šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker. Británie podle něj EU neopustí, unie ale musí umožnit různou míru sdílení společné politiky.

„Myslím, že nakonec nebude možné, aby 33, 34 nebo 35 zemí postupovalo stejně rychle, se stejným úsilím a stejným směrem,“ prohlásil Juncker. EU má nyní osmadvacet členů, jedná ale o rozšíření o zbylé balkánské státy, v dlouhodobé perspektivě možná i o Turecko. Většinu unijních regulí převzaly Švýcarsko, Norsko, Lichtenštejnsko a Island, které ale členy EU nejsou.

„Jednoho dne musíme přehodnotit evropskou architekturu,“ poznamenal Juncker. „Jedna skupina zemí bude ve všech věcech postupovat společně, zatímco ostatní se budou pohybovat po oběžné dráze odlišné od centra,“ dodal.

Podle agentury Reuters potěší Junckerova slova Londýn, který chce unii reformovat a chystá se na referendum o dalším setrvání Británie v EU. Nynější předseda Evropské komise zvolil jinou taktiku než jeho předchůdce Manuel Barroso, který se projektu „dvourychlostní Evropy“ bránil.

Juncker dnes zároveň oznámil, že během prvního pololetí příštího roku představí bruselská exekutiva návrh „společných minimálních sociálních práv,“ která mají být závazná pro všechny členské státy. Británie se naopak snaží vyvázat se ze sociálních pravidel EU.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek