Tusk dnes bude jednat s polským prezidentem Dudou

18.01.2016
čtk

Polský prezident Andrzej Duda dnes přijede do Bruselu. Evropská komise začala minulou středu se sledováním stavu právního státu v zemi, kde konzervativní vláda strany Právo a spravedlnost (PiS) dělá rychlé změny, především v rámci ústavního soudu a veřejnoprávních médií. Vztahy mezi EU a Polskem jsou poměrně napjaté.

Duda bude jednat se svým krajanem, bývalým polským premiérem a nyní šéfem unijních summitů Donaldem Tuskem. Tusk se ale zatím – přinejmenším veřejně – držel stranou tohoto sporu a nevyjadřoval se k němu.

Komise sleduje dění v Polsku

Evropská komise v souvislosti s Polskem poprvé používá proceduru ustavenou v roce 2014, která umožňuje sledování stavu právního státu v konkrétní zemi. Po několika fázích může teoreticky vést až k rozhodnutí států osmadvacítky o pozastavení některých práv v EU té členské zemi, která systematicky porušuje základní unijní hodnoty.

Duda se dnes se zástupci komise nesejde, ale navštíví bruselskou centrálu Severoatlantické aliance, kde ho čeká diskuse s generálním tajemníkem Jensem Stoltenbergem. Varšava, která bude letos v létě hostit alianční summit, by ráda viděla co nejširší přítomnost spojeneckých jednotek ve východních členských zemích NATO.

Autor: čtk

Sdílet tento příspěvek