Papež František převezme cenu Karla Velikého

06.05.2016
Euroskop, čtk

Papež František dnes ve Vatikánu převezme cenu Karla Velikého, jedno z nejprestižnějších evropských ocenění. Slavnostního aktu v Apoštolském paláci se zúčastní i německá kancléřka Angela Merkelová a vrcholní představitelé evropských institucí.

Nadace, která cenu uděluje, o laureátovi rozhodla už loni v prosinci. Ve zdůvodnění tehdy uvedla, že papeže oceňuje i za to, že Evropanům přináší poselství naděje a povzbuzení a je pro ně „hlasem svědomí“, který jim připomíná povinnost usilovat o mír, svobodu, právo, demokracii a solidaritu.

František cenu mimořádně převezme ve svém domovském městě, ačkoli tradičně si ji laureáti přebírají během ceremoniálu v Cáchách na západě Německa.

Mezinárodní cena Karla Velikého se uděluje od roku 1950 za mimořádné zásluhy o evropské sjednocení. Mezi její držitele patří i Václav Havel, jemuž byla udělena v roce 1991. V minulosti ocenění dostali například také francouzský prezident François Mitterrand společně s německým kancléřem Helmutem Kohlem, americký prezident Bill Clinton či německá kancléřka Angela Merkelová.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek