Ministry zahraničí EU čeká jednání o vízovém režimu s Gruzií

20.06.2016
Euroskop, čtk

Možnost uvolnění vízového režimu pro občany Gruzie bude jedním z témat pondělního jednání ministrů zahraničí zemí Evropské unie v Lucemburku. Na programu je ale také unijní arktická politika či situace v oblasti Sahelu, tedy v zemích na jižním okraji Sahary.

Mezi tématy pondělní ministerské schůzky ale nebude chybět ani blízkovýchodní mírový proces či situace v Makedonii.

Šéfka evropské diplomacie Federica Mogheriniová bude ministry informovat o svém červnovém jednání s partnery ze skupiny G5 oblasti Sahelu, tedy se zástupci Burkiny Faso, Mali, Mauretánie, Nigeru a Čadu. S africkými zeměmi se unie snaží výrazně posílit politickou i další spolupráci, jejíž centrální orientace míří do africké pomoci při zvládání migrační krize.

Francie a Německo proti zrušení víz s Gruzií vznesly námitky

Členské státy EU se zatím nedokázaly shodnout na bezvízovém styku s Gruzií, ačkoli Evropská komise už loni v prosinci oznámila, že země splnila všechny podmínky pro zrušení víz. V březnu pak takovýto krok skutečně členským zemím navrhla, dosud však rozhodnuto nebylo. Námitky totiž vznesly země jako Německo či Francie.

Na vysokém Severu chce unie s partnerskými státy spolupracovat zejména v klimatické problematice a ochraně životního prostředí, udržitelném rozvoji a podpoře širší mezinárodní spolupráce. Unie uznává, že základní odpovědnost za vývoj v oblasti patří konkrétním zemím, mnoho problémů má však přeshraniční a nadnárodní charakter.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek