Hollande přislíbil jednání o obrodě Evropské unie

23.06.2016
Euroskop, čtk

Francouzský prezident François Hollande se chystá příští týden jednat v Německu o tom, jak společně obrodit Evropskou unii. Hollande to ve čtvrtek podle agentury Reuters oznámil s tím, že schůzka se uskuteční, ať bude výsledek čtvrtečního britského referenda o unijní budoucnosti jakýkoli. Varoval také Brity, že jejich případné rozhodnutí odejít z EU bude nezvratné.

„Ne je ne a nic mezi tím, budeme ho muset přijmout se všemi následky,“ řekl prezident. Obdobně se v posledních dnech opakovaně vyjádřil i britský premiér David Cameron, podle kterého nebude možné názor změnit, i když se záhy ukáže, že případné opuštění unie bylo špatnou volbou.

„Bude tady velmi vysoké riziko, že Británie přijde o přístup na jednotný trh a ztratí všechny výhody, které se pojí k evropskému hospodářskému prostoru. Každý by si to měl uvědomit,“ dodal Hollande. Reuters připomněl, že například neunijní Norsko je díky obchodní dohodě součástí jednotného trhu, ale Švýcarsko, které rovněž stojí mimo EU, má přístup jen na vybrané části jednotného trhu.

Hollande chce mimořádné summity o obrodě EU

Jakýkoli výsledek referenda ale podle Elysejského paláce nesmí unii ohrozit. „Budeme pracovat společně na tom, jak obrodit EU,“ řekl Hollande poté, co se sešel se švédským premiérem Stefanem Löfvenem. Prohlásil také, že situací v EU se budou zřejmě muset zabývat i mimořádné unijní summity a ne jen ten, který je do Bruselu svolán na konec června.

Francouzský prezident ve čtvrtek absolvoval několik jednání, hovořil se stálým předsedou unijních summitů Donaldem Tuskem a s nizozemským ministerským předsedou Markem Ruttem, přijal také slovenského premiéra Roberta Fica, jehož země od července přebírá unijní předsednictví.

Jednání o budoucnosti a dalším směřování EU, které ohlásil Hollande, očividně po referendu nebude jediné. Například lucemburský ministr zahraničí Jean Asselborn o uplynulé neděli prohlásil, že se v sobotu zúčastní v Berlíně schůzky ministrů zahraničí zakládajících zemí evropského bloku. Takzvanou šestku tvoří vedle Lucemburska ještě Belgie, Nizozemsko, Francie, Německo a Itálie.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek