Cameron navrhl Kinga na eurokomisaře, Juncker souhlasí

12.07.2016
Euroskop, čtk

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker souhlasí s tím, aby se novým členem komise stal dosavadní britský velvyslanec ve Francii Julian King, jak navrhl premiér David Cameron, sdělil to mluvčí EK. Juncker podle něj do konce měsíce rozhodne, jaký post Kingovi přidělí. Nahradí dosavadního britského člena komise Jonathana Hilla, který po odhlasování brexitu podal demisi. Byl eurokomisařem pro finanční stabilitu a finanční služby.

Cameron vybral Kinga koncem minulého týdne a Juncker se s kandidátem na nového eurokomisaře sešel v Bruselu. „Juncker při této schůzi a na základě jeho životopisu shledal, že (King) má potřebné unijní kompetence. Nyní rozmýšlí jeho možné uplatnění a své rozhodnutí oznámí do konce měsíce,“ řekl podle agentury AFP mluvčí komise na tiskové konferenci.

Nový britský eurokomisař by podle komentářů mohl nastoupit do komise letos v září.

Hillovu agendu převzal Dombrovskis

Jakmile Juncker navrhne Kingovu pracovní náplň v komisi, britský kandidát na eurokomisaře bude muset předstoupit před Evropský parlament a nakonec získat souhlas všech ostatních 27 členských států EU.

„Julian King je zkušený diplomat. Je zvlášť zkušený v evropských záležitostech a premiér se domnívá, že bude pro komisi velkým přínosem,“ řekla v pátek Cameronova mluvčí novinářům.

Otázky finanční stability a finančních služeb po Hillovi převzal místopředseda Evropské komise Valdis Dombrovskis. Hill vysvětlil demisi tím, že ho „velmi zklamalo“ rozhodnutí většiny jeho spoluobčanů v červnovém referendu opustit Evropskou unii.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek