Pravidla pro zaměstnance-cizince: Komise odmítla výhrady

21.07.2016
Euroskop, čtk

Evropská komise odmítla námitky parlamentů části členských zemí EUvčetně České republiky a znovu předloží svůj návrh na nová pravidla pro odměňování pracovníků posílaných do zahraničí, uvedla to eurokomisařka pro zaměstnanost, sociální věci a pracovní mobilitu Marianne Thyssenová.

Komise změnu pravidel pro dočasné vysílání zaměstnanců na práci do zahraničí navrhla v březnu. Základem plánu je, že by zaměstnanci vyslaní do zahraničí dostávali mzdu srovnatelnou s platy místních pracovníků.

Takzvanou „žlutou kartu“ vystavily návrhu národní parlamenty 11 především východních členských zemí unie v květnu. Od počátku platnosti lisabonské smlouvy o reformě unijních institucí z roku 2009 je to teprve třetí případ, kdy země tímto způsobem postupovaly. Učinit tak mohou, pokud podle nich návrh komise porušuje princip subsidiarity – tedy že komise na unijní úrovni řeší témata, která by bylo lepší řešit na úrovni národní.

Thyssenová chce definovat pravidla na evropské úrovni

Podle Thyssenové komise jejich postoj analyzovala a diskutovala s nimi. Nakonec ale došla k závěru, že pravidla je vhodné definovat na evropské úrovni. „Je to z definice právní otázka. Prověřili jsme to, posoudili jsme argumenty týkající se subsidiarity a nevidíme důvod návrh stahovat,“ poznamenala eurokomisařka.

Připustila, že komise může svůj návrh kdykoliv stáhnout z politických důvodů. Nyní opět předkládaný návrh ale podle ní vytváří spravedlivější prostředí na vnitřním unijním trhu.

Komise každé z celkem 14 komor národních parlamentů z 11 zemí, které se kvůli věci ozvaly, pošle dopis s odpověďmi na jejich konkrétní připomínky.

Změnu chtějí zejména země západní Evropy

Žlutou kartu návrhu vystavily parlamenty Bulharska, ČR, Dánska, Estonska, Chorvatska, Litvy, Lotyšska, Maďarska, Polska, Rumunska a Slovenska. Naopak parlamenty Francie, Itálie, Portugalska, Británie a Španělska poslaly komisi stanovisko, že podle nich návrh s principem subsidiarity slučitelný je.

Na změnu tlačily zejména západoevropské země, podle nichž stávající pravidla zneužívají firmy ze států s nižšími platy, a vytvářejí tak nekalou konkurenci domácím společnostem. Země ze střední a východní Evropy se naopak obávají, že nové znění směrnice by mohlo ohrozit konkurenceschopnost místních firem. Ty by totiž byly nuceny platit svým zaměstnancům v zahraničí vyšší mzdy.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek