Při jednáních o brexitu bude komisi zastupovat Michel Barnier

28.07.2016
Euroskop, čtk

Evropskou komisi bude při jednáních o vystoupení Británie z Evropské unie zastupovat bývalý místopředseda EK a někdejší francouzský ministr zahraničí Michel Barnier. Do funkce hlavního vyjednavače ho jmenoval předseda komise Jean-Claude Juncker. Zatím není jasné, kdy rozhovory o takzvaném brexitu začnou. Britská premiérka Theresa Mayová uvedla, že Londýn příslušný článek lisabonské smlouvy o fungování unijních institucí neuplatní před koncem roku.

Barnier bude mít podle Junckera přístup ke všem zdrojům komise a bude podléhat přímo jejímu předsedovi. „Jsem si jistý, že zvládne tuto novou výzvu a pomůže nám vytvořit nové partnerství se Spojeným královstvím, poté co (Británie) opustí Evropskou unii,“ uvedl Juncker.

Juncker uvedl, že hledal zkušeného politika, protože jednání o brexitu budou náročná. Barnier je podle něj zkušený vyjednavač, který má rozsáhlé politické zkušenosti. „Má širokou síť kontaktů v metropolích všech členských států a v Evropském parlamentu, což považuji za cennou výhodu pro jeho funkci,“ uvedl šéf EK v tiskové zprávě.

Barnier je zkušený úředník

„Jsem poctěn tím, že mi Juncker a Evropská komise svěřily vyjednávání s Británií,“ reagoval Barnier na twitteru. Uvedl, že se vyjednavačské funkce ujme 1. října.

Barnier má za sebou dlouhou kariéru ve veřejné správě. V 90. letech byl ministrem životního prostředí, v letech 2004 až 2005 šéfoval francouzské diplomacii a v letech 2007 až 2009 byl ministrem zemědělství a rybolovu. V EK působil dvakrát: V letech 1999 až 2004 byl eurokomisařem pro regionální politiku, v letech 2010 až 2014 eurokomisařem pro vnitřní trh. V roce 2009 také patřil mezi kandidáty na post šéfa unijní diplomacie.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek