Polsko: Komise poslala doporučení k nápravě právního státu

28.07.2016
Euroskop, čtk

Evropská komise do další fáze posunula svůj spor s Polskem o stavu právního státu v zemi. První místopředseda EK Frans Timmermans ve středu novinářům představil konkrétní doporučení týkající se polského ústavního soudu. Varšava má komisi do tří měsíců informovat, jaké kroky přijala, aby systematické ohrožení právního státu odstranila.

Obavy Evropské komise o situaci kolem právního státu v Polsku nerozptýlil ani nedávno přijatý nový zákon o ústavním soudu, i když řeší některé z jejích dřívějších námitek.

„Ústavní soud v Polsku stále ještě nemůže plně zajišťovat funkční ústavní kontrolu. To ovlivňuje jeho integritu, stabilitu a správné fungování, které je jednou ze základních pojistek vlády práva v Polsku,“ upozornil Timmermans. Komise má podle něj zájem na pokračování „konstruktivního dialogu“ s Varšavou a doufá v rychlé vyřešení věci.

Komise podpořila některá rozhodnutí ústavního soudu z prosince

Komise ve středu Polsku doporučila publikovat a řídit se rozhodnutími ústavního soudu z loňského 9. prosince, které se týká působení soudců vybraných ještě předcházející vládou, i březnové rozhodnutí o neústavnosti prvního pokusu o novelu zákona.

Polská vládnoucí strana Právo a spravedlnost (PiS) loni po svém výrazném vítězství v parlamentních volbách učinila několik kontroverzních kroků k upevnění moci. Patřily k nim také personální změny v ústavním soudu i rychle předložená novela zákona o něm. Tuto prosincovou novelu ovšem sami soudci v březnu odmítli jako protiústavní.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek