Brit King bude mít v Komisi na starost boj proti terorismu

03.08.2016
Euroskop, čtk

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker se rozhodl přidělit nominovanému britskému zástupci v komisi Julianu Kingovi odpovědnost za boj proti terorismu, organizovanému zločinu a počítačové kriminalitě, oznámila to mluvčí komise Mina Andreevová. Kinga v červenci navrhl tehdejší britský premiér David Cameron na místo britského eurokomisaře Jonathana Hilla, který se funkce vzdal po referendu o vystoupení Británie z EU. Hill byl eurokomisařem pro finanční stabilitu a finanční služby.

Juncker v červenci souhlasil s tím, aby se novým členem komise stal dosavadní britský velvyslanec ve Francii King, jak navrhl Londýn. Dal si ale čas na rozmyšlenou pro rozhodnutí, jaký post mu přidělí. Britský kandidát na eurokomisaře bude nyní muset předstoupit před Evropský parlament a nakonec získat souhlas i všech ostatních 27 členských států EU.

Nový britský eurokomisař by podle komentářů mohl nastoupit do komise letos v září.

Agendu finanční stability převzal Dombrovskis

„Julian King je zkušený diplomat. Je zvlášť zkušený v evropských záležitostech a premiér se domnívá, že bude pro komisi velkým přínosem,“ řekla v červenci Cameronova mluvčí novinářům. Poznamenala, že Británie je stále členem EU, který přispívá do rozpočtu EU, a záleží jí na obsazení této důležité unijní funkce.

Otázky finanční stability a finančních služeb po Hillovi převzal místopředseda Evropské komise Valdis Dombrovskis. Hill vysvětlil demisi tím, že ho „velmi zklamalo“ rozhodnutí většiny jeho spoluobčanů v červnovém referendu opustit Evropskou unii.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek