Němečtí europoslanci chtějí nesolidárním zemím omezit dotace

11.08.2016
Euroskop, čtk

Němečtí poslanci Evropského parlamentu chtějí omezit dotace zemím, které podle nich nejsou v migrační krizi dostatečně solidární se zbytkem Evropské unie. Místopředseda europarlamentu Alexander Lambsdorff uvedl, že by se to mohlo týkat například Polska či Maďarska. K větší solidaritě při řešení migrační krize už v minulosti řada evropských politiků vyzvala pod pohrůžkou krácení dotací ale i Česko či Slovensko, podle agentury DPA však jde o prázdnou hrozbu, neboť by s trestem musely vyslovit souhlas i země, kterých by se týkal.

„Zemím, které nedodržují evropské právo, nebo státům, které při přijímání či registraci uprchlíků nespolupracují dostatečně, by se měly omezit peníze (z EU),“ uvedla v rozhoru poskytnutém německému deníku Die Welt předsedkyně výboru europarlamentu pro rozpočtovou kontrolu Ingeborg Grässleová, členka německé Křesťanskodemokratické strany (CDU).

Místopředseda europarlamentu a člen liberální Svobodné demokratické strany (FDP) Alexander Lambsdorff se vyjádřil v podobném duchu. „Spolková vláda se musí nyní při plánované kontrole rozpočtu Evropské unie na podzim postarat o to, aby se čistí příjemci jako Polsko či Maďarsko v uprchlické otázce chovali solidárněji a respektovali evropské hodnoty,“ řekl.

Krácením evropských dotací už dříve hrozil Gabriel

Hrozby krácení evropských dotací poskytovaných zemím, které podle představ některých politiků nedostatečně spolupracují při řešení migrační krize, se začaly objevovat už v loňském roce. Byl mezi nimi například i německý vicekancléř Sigmar Gabriel. Naopak kancléřka Angela Merkelová takový postup odmítala.

Německo patří spolu s Británií, Francií, Nizozemskem či Itálií k čistým plátcům do rozpočtu EU. Například z Německa loni do rozpočtu EU putovalo o 14,3 miliardy eur (386 miliard Kč) více, než se z něj do země vrátilo. Naopak Polsko, Maďarsko, Slovensko a Česko jsou spolu s dalšími zeměmi čistými příjemci evropských peněz.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek