Omezení stáčení kilometrů: EU sjednotí STK ojetin

17.08.2016
Euroskop, čtk

Od poloviny roku 2018 se v členských zemích EU včetně ČR sjednotí podmínky pro technické kontroly ojetých aut. Česko si od jednotného evropského protokolu Stanic technické kontroly slibuje omezení dovozu aut se stočeným tachometrem, vyplývá to z informací ministerstva dopravy.

„Situace je taková, že řada ojetých vozů je do ČR dovážena z jiných zemí EUa před vstupem do našich databází u nich nemáme přesnou kontrolu nad tím, kolik mají skutečně najeto kilometrů. S naplněním příslušné směrnice počítáme a novelu zákona směřující k její implementaci chceme odeslat do meziresortního připomínkového řízení ještě v průběhu tohoto léta,“ uvedl mluvčí ministerstva dopravy Tomáš Neřold.

Někteří europoslanci chtějí celoevropský registr ujetých kilometrů

Někteří europoslanci přišli s iniciativou, aby vznikl celoevropský registr ujetých kilometrů, do něhož by se zaznamenávala data při každé návštěvě autobazaru. Vytvoření databáze podporuje i ministerstvo dopravy.

„Na problém stočených automobilů z dovozu upozorňujeme dlouhé roky a zároveň do jejich prověřování ročně musíme investovat miliony korun. Jsme rádi, že se snad konečně blíží celoevropské řešení, které zvýší jistotu spotřebitelů a pomůže kultivaci trhu ojetin,“ řekla ČTK generální ředitelka AAA Auto Karolína Topolová.

Cebia: 42 procent ojetých aut v ČR má stočený tachometr

Podle společnosti Cebia, která se zabývá zjišťováním původu vozidel, v současnosti Stanice technické kontroly nepožadují při dovozu doložení původu ani historie vozu, pouze zkontrolují technický stav a zapíšou a vyfotí stav tachometru. „Nikde neověřují, jestli je stav kilometrů reálný. Vydáním potvrzení o technické způsobilosti tak vlastně legalizuje stočené auto,“ uvedl mluvčí Cebie Jan Dryák.

Podle Cebie je nyní 42 procent ojetých aut v ČR se stočeným tachometrem. U dovezeného auta je riziko, že má podvodně snížený počet ujetých kilometrů o polovinu vyšší, než u vozu původem z Česka.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek