Itálie, Francie a Německo se budou radit o brexitu

22.08.2016
Euroskop, čtk

Italský premiér Matteo Renzi dnes bude jednat s německou kancléřkou a francouzským prezidentem o britském odchodu z Evropské unie.

Renzi označil takzvaný brexit, pro nějž se Britové vyslovili v referendu, za politickou porážku a jasné znamení, že EU se musí reformovat. Schůzka se odehraje tři týdny před summitem EU plánovaném na 16. září v Bratislavě, který se bude rovněž týkat budoucího směřování unie.

Italský deník Corriere della Sera napsal ve svém nedělním vydání, že Evropa potřebuje k záchraně sílu, která jí doposud chyběla, což dnešní schůzka jasně ukazuje na svých protagonistech. Německá kancléřka Angela Merkelová prý řídí zemi oslabenou teroristickými útoky, francouzský prezident Françoise Hollande není schopen zvládnout bezradnost Francie po teroristických atentátech a slabá Itálie zatím nepřestala bojovat s bankovní krizí. Summit tak není podle deníku vrcholnou schůzkou tří mocností, nýbrž tří „nemocností“.

Renzi, Merkelová a Hollande se sejdou na ostrově Ventotene u západního pobřeží Itálie v Tyrhénském moři, který byl v minulosti využíván pro politické vyhnance.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek