Řecko pořádá 9. září summit jižních států EU

23.08.2016
Euroskop, čtk

Řecko uspořádá 9. září summit jižních zemí Evropské unie. Z iniciativy řeckého premiéra Alexise Tsiprase se mají tyto státy pokusit sladit své zájmy před bratislavským summitem sedmadvacítky. Na vrcholnou schůzku mají dorazit zástupci Kypru, Francie, Malty, Itálie, Portugalska a Španělska.

Cílem bude zjistit, „jaký mohou mít středomořské země vliv na evropskou agendu“, a to jak z ekonomického hlediska při kladení většího důrazu na růst, tak v souvislosti s řešením migrační krize, v níž jsou „v první linii“, uvedl řecký vládní zdroj. „Budeme také pracovat na sociální Evropě,“ dodal.

Středomoří usilovalo o spolupráci již za Sarkozyho

Řecko zveřejnilo datum chystaného summitu, který se bude konat jen týden před celounijní vrcholnou schůzkou v Bratislavě, poté, co účast potvrdil francouzský prezident François Hollande. Jeho země je vedle Itálie nejvýznamnějším partnerem v této iniciativě. Sdružování středomořských států svého času ostatně organizoval i předchozí prezident Francie Nicolas Sarkozy, ale tehdy to k větší spolupráci těchto zemí nevedlo.

Způsoby jak oživit EU po šoku z výsledku červnového referenda v Británii, ve kterém se voliči vyslovili pro opuštění unie, projednávali v pondělí večer v Itálii také německá kancléřka Angela Merkelová, italský premiér Matteo Renzi a Hollande.

Inspirovalo se Řecko Visegrádem?

Řecko hledá větší podporu ze strany EU, aby se vyrovnalo se svou hospodářskou krizí, s níž bojuje už šest let. Zároveň usiluje o větší angažovanost zemí EU v boji s migrační krizí. Tsipras opakovaně vyzývá také k podpoře ekonomického růstu a k omezení úsporných opatření v oblasti veřejných výdajů.

Výhody politické koordinace v rámci EU ukazuje visegrádská skupina, která zahrnuje Maďarsko, Polsko, Slovensko a Českou republiku. Její politici se pravidelně scházejí k projednávání aktuálních otázek. Na konci července se sešli kvůli výsledkům britského referenda.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek