Diplomatický maraton Merkelové pokračuje návštěvou Estonska

24.08.2016
Euroskop, čtk

Německá kancléřka Angela Merkelová bude dnes jednat v Estonsku o bezpečnosti, migrační krizi a o odchodu Británie z Evropské unie. Na její cestu do Pobaltí bude ve čtvrtek navazovat návštěva České republiky a v pátek jednání v Polsku, kde se sejde se svými protějšky ze zemí takzvané visegrádské čtyřky (Česko, Slovensko, Polsko, Maďarsko). Rozhovory jsou součástí přípravy na summit 27 států EU (bez Británie), který se uskuteční v Bratislavě 16. září.

Podle tallinnského tisku bude při rozhovorech premiéra Taaviho Rõivase s Merkelovou tématem číslo jedna bezpečnost pobaltských zemí vystavených tlaku Ruska. Kancléřka, která byla v Estonsku naposledy před osmi lety, se chce v Tallinnu přesvědčit i o názorech estonského vedení na budoucnost EU po odchodu Britů.

Součástí přípravy na bratislavský summit bylo i pondělní jednání Merkelové s italským premiérem Mattem Renzim a s francouzským prezidentem Françoisem Hollandem na italském ostrově Ventonete.

Po návratu do Německa bude intenzivní diplomatická aktivita spolkové kancléřky pokračovat. Na zámku Meseberg nedaleko Berlína ještě v pátek přijme šéfy vlád Slovinska, Bulharska, Rakouska a Chorvatska. Také s nimi chce jednat o přípravách summitu EU ve slovenské metropoli. Stejné téma má být i na programu sobotního rozhovoru Merkelové s premiéry Nizozemska, Švédska, Finska a Dánska.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek