Podle Merkelové je EU v krizi. Věří ve shodu při řešení problémů

16.09.2016
Euroskop, čtk

Evropská unie je podle německé kancléřky Angely Merkelové v krizi, ale řešení nelze očekávat od jednoho unijního summitu. Merkelová při příchodu na dnešní neformální vrcholnou schůzku 27 zemí EU bez Británie novinářům dále řekla, že věří ve shodu státníků na potřebě společného řešení problémů.

„Doufám, že Bratislava ukáže, že chceme pracovat společně a že chceme řešit problémy, kterým Evropa čelí,“ uvedla Merkelová.

Podle kancléřky ale nelze čekat, že problémy budou vyřešeny při jednom vrcholném setkání. „Je třeba konkrétními skutky ukázat, že můžeme být lepší v oblasti vnější i vnitřní bezpečnosti, potírání terorismu, spolupráci v oblasti obrany, v otázkách hospodářského růstu a pracovních míst,“ řekla.

Francouzský prezident Francois Hollande při příjezdu na summit uvedl, že dnešní jednání by měla vyústit v takzvaný bratislavský plán. Zdůraznil, že je potřeba především posílit bezpečnost a bránit evropské hodnoty, na čemž podle něj nemůže pracovat Francie sama.

Litevská prezidenta v této souvislosti zmínila, že nikdy nebyla řeč o armádě EU, pouze o lepší vojenské spolupráci. „Nemůžeme nahrazovat NATO, vytvářet jeho kopii,“ uvedla při příchodu Dalia Grybauskaitéová.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek