Europarlament chce na jaře přijmout rezoluci k brexitu

04.10.2016
Euroskop, čtk

Evropský parlament přijme příští rok na jaře politickou rezoluci shrnující jeho pohled na cíle jednání mezi Evropskou unií a Londýnem o britském odchodu z evropského bloku. Učinit by tak měl poté, co Británie partnerům oficiálně oznámí svůj záměr odejít, ale ještě před tím, než dají ostatní členské země na summitu Evropské komisi k jednání s britskou stranou mandát. Novinářům to dnes řekl europoslanec Guy Verhofstadt, který se počátkem září stal vyjednavačem EP pro brexit.

„Pro nás je zjevné, že nemohou být žádná předběžná jednání,“ zopakoval belgický expremiér na tiskové konferenci ve Štrasburku trvalý postoj EU, která s Londýnem odmítá jednat do okamžiku, kdy země svůj záměr odejít oznámí v souladu s článkem 50 lisabonské smlouvy. Zájem o určitá předběžná jednání dávají Britové trvale najevo, naposledy se o tom o víkendu zmínila britská premiérka Theresa Mayová.

Britové rozhodli o odchodu své země z EU v referendu na konci června. Dvouleté výstupní rozhovory a souběžná jednání o nové podobě vzájemných vztahů zatím nezahájili. Mayová a její vláda tvrdí, že potřebují čas na přípravu, a naznačují, že tento krok učiní na počátku příštího roku.

Verhofstadt doufá, že rozhovory skončí před dalšími volbami do Evropského parlamentu. „Je to důležité pro všechny, protože by bylo divné, kdyby si Británie v roce 2019 organizovala evropské volby,“ poznamenal. Je podle něj v zájmu obou stran, aby vztahy EU a Británie po brexitu zůstaly co nejtěsnější, zvlášť prý pro oněch 48 procent Britů, kteří v unii chtěli zůstat. Přesto ale podle něj unie nesleví z požadavku na udržení pravidel o volném pohybu osob v případě, že si Britové budou chtít zajistit přístup na evropský vnitřní trh.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek