Europoslanci diskutovali o střetech zájmů členů Komise

05.10.2016
Euroskop, čtk

Poslanci Evropského parlamentu v úterý ve Štrasburku diskutovali o střetech zájmů bývalých i současných členů Komise. Přiměl je k tomu nedávný případ dnes již bývalé nizozemské komisařky pro hospodářskou soutěž Neelie Kroesové, která zatajila, že byla v době výkonu své funkce ředitelkou offshoreové společnosti Mint Holdings na Bahamách.

Zároveň se členové EP zabývali s tím souvisejícím problémem případů ukrývání příjmů lidí i firem v daňových rájích, jak to v posledních měsících odhalily tzv. Panamské dokumenty a další úniky informací. EU by podle europoslanců v této souvislosti měla více bojovat proti daňovým únikům a praní špinavých peněz.

Etický kodex eurokomisařů vznik střetu zájmů zapovídá

Na úvod debaty eurokomisař pro hospodářské a finanční otázky, daně a cla Pierre Moscovici podotkl, že jakýkoli střet zájmu vůbec nesmí vzniknout. Etický kodex komisařů podle něj obsahuje ustanovení, která tomu mají zabránit. Přísná jsou podle něj i pravidla týkající se toho, co může eurokomisař dělat po ukončení svého mandátu.

Funkci, kde by mohlo dojít ke střetu zájmů, nesmí eurokomisař přijmout 18 měsíců po opuštění své pozice. Jestliže by uvažoval o nějaké práci v dřívějším termínu, musí Komisi informovat a ta rozhodne o slučitelnosti této práce s funkcí eurokomisaře. „Období osmnácti měsíců odpovídá evropským a mezinárodním standardům,“ dodal Moscovici.

Pravidla porušil i bývalý předseda Komise

Druhým případem, který rozvířil bruselské vody, je překvapivé rozhodnutí Junckerova předchůdce v čele Evropské komise Josého Barrosa přijmout funkci v americké investiční bance Goldman Sachs. Tuto záležitost aktuálně prošetřuje i ombudsmanka EU Emily O ́Reillyová.

Podle europoslanců jde o palčivou otázku i proto, neboť se jedná o téma, které velmi zajímá evropskou společnost. „Občané tak získávají dojem, že pro určité horní vrstvy platí jiná pravidla. Musíme se proti tomu postavit. Nynější předpisy jsou dobré, ale je třeba je ještě zpřísnit,“ uvedl německý europoslanec Peter Simon z frakce socialistů. „Pokud jde o offshoreové společnosti, musíme přesně vědět, které země umožňují neplacení daní a začít proti nim jednat,“ dodal.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek