Schulz: Národní parlamenty a EP nemají vystupovat proti sobě

07.10.2016
Euroskop, čtk

Národní parlamenty mají důležité postavení v rozhodovacím procesu Evropské unie a nejsou v opozici k Evropskému parlamentu (EP). Novinářům to u příležitosti neformálního jednání šéfů parlamentních komor členských států EU řekl šéf Evropského parlamentu Martin Schulz, který se dnešní schůzky účastní. Podle šéfa české Poslanecké sněmovny Jana Hamáčka by se národní parlamenty měly naučit využívat všech svých pravomocí.

Schulz na příkladu Slovenska uvedl, že národní parlamenty mají vliv na rozhodovací proces v EU. Řekl, že slovenská vláda, která se prostřednictvím ministrů podílí na přijímání rozhodnutí členských zemí unie, odpovídá sněmovně.

Za potřebné Schulz označil, aby národní parlamenty a Evropský parlament nevystupovaly proti sobě. „Národní a evropský parlamentarismus se doplňují a nejsou ve vzájemné opozici,“ řekl Schulz.

Hamáček: Parlamenty se musí naučit využívat své pravomoci

Stávající nastavení kompetencí národních parlamentů ohledně unijního rozhodování považuje za vyvážené i Hamáček. „Spíš národní parlamenty by se měly naučit využívat všech pravomocí, které mají. Je to hlavně o vyšší míře koordinace mezi jednotlivými parlamenty,“ řekl Hamáček.

Podle šéfa slovenské sněmovny Andreje Danka, jehož země nyní EU předsedá, se Evropská unie nachází v těžkém období. „Největším zvednutým prstem pro nás všechny je brexit. Na příkladu brexitu si všichni musíme uvědomit, že národní politika má své limity ve vztahu k Evropské unii,“ řekl Danko v projevu ke kolegům z dalších členských zemí EU v souvislosti s budoucím odchodem Británie z unie.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek