Prioritou ČR před summitem EU je aktivní přístup k ochraně hranic

17.10.2016
Euroskop, čtk

Prioritou Česka je aktivní přístup k ochraně hranic. V tiskové zprávě to uvedl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) v souvislosti s mandátem, který mu dnes schválila vláda na summit Evropské unie. Ten se koná tento čtvrtek a pátek v Bruselu. Sobotka dodal, že Evropská rada bude projednávat v oblasti migrace priority, které Česká republika v posledních měsících prosazovala.

V Bruselu se bude jednat především o migraci, vnějších vztazích, obchodní politice a dalších hospodářských otázkách, uvedl v tiskové zprávě Úřad vlády. „Jsem velmi rád, že v oblasti migrace budeme projednávat dlouhodobé české priority. Jde o ochranu vnějších hranic a spolupráci se třetími zeměmi,“ uvedl Sobotka.

Sobotka uvítal spuštění fungování Evropské pobřežní a pohraniční stráže, které zahájili začátkem října na bulharsko-tureckém hraničním přechodu Kapitan Andreevo bulharští a evropští politici. Cílem agentury je pomoc členům s ochranou vnějších hranic EU. Myšlenka na novou společnou pohraniční stráž vznikla ani ne před rokem v souvislosti s migrační krizí.

Sobotka uvedl, že podporu mají i další návrhy a projekty, například připravovaná evidence cestujících. „V ekonomických tématech by se Evropská rada měla rovněž zabývat dalšími kroky, pokud jde o prodloužení Evropského fondu pro strategické investice. Chceme, aby rozhodnutí o jeho prodloužení stálo na objektivním hodnocení dosavadního fungování,“ řekl Sobotka.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek