Plán práce EK na příští rok zmiňuje 21 klíčových iniciativ

26.10.2016
Euroskop, čtk

Celkem 21 klíčových iniciativ obsahuje pracovní plán Evropské komise pro rok 2017, který dnes v úterý exekutiva představila ve Štrasburku. Podle předsedy Komise Jeana-Claudea Junckera se jeho tým příští rok zaměří na „konkrétní kroky, které lidem usnadňují život“. Příležitostí k tomu, aby se Evropská unie „sjednotila pod pozitivním programem“ je podle Junckera blížící se 60. výročí podpisu Římských smluv příští rok v březnu.

Novými iniciativami, kterých je celkově o něco méně než v programu na letošní rok, chce Komise například podporovat zaměstnanost a investice, a tedy růst ekonomiky, včetně snahy podpořit mladé lidi vstupující na trh práce.

Naplňována má být také energetická unie, včetně snahy zaměřit se na snižování emisí. Komise rovněž představí svou kosmickou strategii, plán na spravedlivější zdanění a koncepci unie kapitálových trhů.

Klíčovou věcí, o níž diskutoval v září neformální summit členských zemí Unie v Bratislavě, je také příprava reformy EU po očekávaném odchodu Británie. Komise chce také pokračovat v budování bezpečnostní unie umožňující lépe se vypořádat s hrozbou terorismu a nabídnout konkrétní výsledky evropského programu týkajícího se migrační problematiky.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek