Europoslanci vyzvali k budování společné obrany EU

23.11.2016
Euroskop, čtk

Evropská unie by měla napomoci k lepší spolupráci ozbrojených složek jednotlivých členských států, která by se měla stát prvním krokem k vytvoření společné obranné politiky. V úterý se na tom shodli evropští poslanci na plenárním zasedání ve Štrasburku. Smyslem je, aby Evropa mohla rychleji a rázněji reagovat na reálné hrozby na kontinentu i mimo něj.

Europoslanci v rezoluci navrhli například vznik operačního štábu, jehož cílem by bylo plánovat a velet při řešení krizí, a vytvoření mnohonárodních bojových jednotek. Výhledově by podle nich měly členské státy dávat na obranu dvě procenta hrubého domácího produktu.

Podle autora rezoluce, estonského poslance a bývalého ministra zahraničí Urmase Paeta, není Unie vybavena na to, aby mohla čelit současným hrozbám. „Většina zemí škrtala rozpočty (na obranu) a spolupráce členských zemí v této oblasti je pouze nahodilá. Členské státy rovněž spoléhají na pomoc USA,“ řekl Paet během pondělní debaty. Zdůraznil, že role Severoatlantické aliance by měla být i nadále klíčová a že plánovaná evropská obranná unie by fungovala jen jako její doplněk.

Někteří poslanci během debaty uváděli, že „militarizace“ Unie by byla kontraproduktivní a nevedla by k větší bezpečnosti. Rezoluce žádá, aby se úkolu vytvořit společnou obrannou politiku a zajistit dodatečné finanční zdroje k jejímu uvedení do praxe ujala Evropská rada. Poslanci také podpořili investice do výzkumných projektů, které se vztahují k záležitostem obrany.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek