Evropský sbor solidarity nabídne šance mladým dobrovolníkům

07.12.2016
Euroskop, čtk

Evropská komise ve středu spustila projekt Evropského sboru solidarity. Ten mladým lidem od 18 do 30 let nabídne možnosti dobrovolnictví, stáží či nejrůznějších profesních příprav nebo zaměstnání po dobu dvou měsíců až jednoho roku. Mladí lidé by tak měli mít třeba možnost pomáhat při odstraňování následků živelných katastrof nebo pracovat s žadateli o azyl či zdravotně postiženými.

Vznik sborů oznámil předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker v září v projevu před Evropským parlamentem. Cílem je, aby se do konce roku 2020 k evropskému sboru solidarity přihlásilo sto tisíc mladých lidí. Od dnešního dne existuje internetová stránka, kde se mohou zájemci registrovat.

„Nejsou to smlouvy ani průmyslové či ekonomické zájmy, co nás spojuje, nýbrž naše hodnoty. A všichni, kdo pracují jako dobrovolníci, tyto evropské hodnoty každodenně naplňují,“ citovala dnes šéfa komise Junckera tisková zpráva.

Jako příklady možných projektů, do nichž se bude možné zapojit, příslušný web uvádí třeba pomoc při obnově školy nebo komunitního centra, které byly zničeny při zemětřesení, podpora nově příchozích žadatelů o azyl, čištění lesů v rámci prevence lesních požárů nebo práce se zdravotně postiženými osobami.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek