Evropští lidovci oznámí svého kandidáta na předsedu EP

13.12.2016
Euroskop, čtk

Evropská lidová strana (ELS) dnes ve Štrasburku zvolí svého kandidáta na předsedu Evropského parlamentu (EP), který by měl ve funkci nahradit Martina Schulze. K možným kandidátům ELS, jejímiž členy jsou i české strany KDU-ČSL a TOP09, patří dosavadní místopředsedové EP Irka Mairead McGuinnessová a Ital Antonio Tajani a dále Slovinec Alojz Peterle a Francouz Alain Lamassoure.

Dosavadní sociálnědemokratický předseda EP Schulz se rozhodl odejít z evropské politiky a věnovat se politice německé. Hovoří se o něm jako o možném nástupci Franka-Waltera Steinmeiera, budoucího spolkového prezidenta, v čele německé diplomacie. Schulz by se mohl následně stát i kandidátem sociální demokracie na kancléře.

Volit by se nový předseda parlamentu měl 17. ledna. Zda se ale do čela europarlamentu skutečně dostane zástupce evropských lidovců, není jasné. ELS je sice nejsilnější frakcí, svého kandidáta ale sama prosadit nedokáže. Bude pro něj muset získat podporu dalších parlamentních stran.

Podle dohody by po Schulzovi měl v čele EP stanout skutečně lidovec. Evropským socialistům (S&D) se ale nelíbí, že by tak konzervativci měli po předsedovi Evropské komise Jeanu-Claudeovi Junckerovi a předsedovi Evropské rady Donaldu Tuskovi i třetí předsednický post. Socialisté proto nominovali vlastního kandidáta, šéfa své frakce v EP Gianniho Pittellu. Podobný krok učinily i další menší parlamentní kluby.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek