Evropské instituce se shodly na prioritách na příští rok

14.12.2016
Euroskop, čtk

Zástupci Evropského parlamentu, Evropské komise a Evropské rady v úterý ve Štrasburku podepsali plán legislativních priorit na příští rok. Zástupci tří evropských institucí chtějí v roce 2017 pracovat především na tvorbě nových pracovních míst, rozvoji sociálního systému, posilování bezpečnosti, ochraně životního prostředí, digitalizaci, ale i na řešení migrační krize.

Legislativní plán na nadcházející rok dohodli zástupci tří evropských institucí letos vůbec poprvé. Na plenárním zasedání EP ve Štrasburku ho slavnostně podepsali předseda europarlamentu Martin Schulz, předseda EK Jean-Claude Juncker a slovenský premiér Robert Fico, jehož země v současnosti předseda Radě EU.

Cílem dohody o legislativních krocích je zrychlit a zefektivnit přijímání zákonů na evropské úrovni. Juncker podepsaný plán označil za milník. Evropská unie tak podle něj dosáhne mnohem rychleji konkrétních výsledků, které se pozitivně projeví v každodenním životě evropských občanů.

Spolupráci při řešení témat, které unijním občanům přiblíží smysl a konkrétní výdobytky EU, požadoval v dnešním proslovu na závěr slovenského předsednictví i premiér Fico.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek