Kandidátem lidovců na předsedu EP je Ital Antonio Tajani

14.12.2016
Euroskop, čtk

Poslanci Evropské lidové strany (ELS) ve včerejším tajném hlasování svým kandidátem na předsedu Evropského parlamentu zvolili italského europoslance a dosavadního místopředsedu EP Antonia Tajaniho. O předsednický post se tak budou ucházet dva Italové: druhá nejsilnější parlamentní frakce – socialisti – už dříve oznámila, že jejím kandidátem je Gianni Pittella.

Lidovečtí poslanci vybírali ze čtyř uchazečů o nominaci na předsednický post. Kromě Tajaniho, bývalého novináře, mluvčího italského premiéra Silvia Berlusconiho a pozdějšího italského eurokomisaře, kandidovala také irská místopředsedkyně europarlamentu Mairead McGuinnessová, Slovinec Alojz Peterle a Francouz Alain Lamassoure. V prvním kole hlasování Tajani získal 94 z potřebných 104 hlasů, zbylí tři europoslanci se následně vzdali kandidatury.

Dvě největší frakce europarlamentu se nyní přou o následníka dosavadního předsedy Martina Schulze. Podle lidovců by se měl na základě dřívější dohody předsedou stát zástupce právě jejich frakce, socialistům se ale nelíbí, že by tak členové ELS byli předsedy všech tří hlavních unijních institucí: šéfem Evropské komise už je Jean-Claude Juncker a předsedou Evropské rady Donald Tusk.

Volit by se nový předseda parlamentu měl 17. ledna. Výsledek je ale nejistý, neboť žádná frakce svého kandidáta nedokáže prosadit bez podpory dalších stran. Rozhodne se zřejmě mezi Tajanim a Pittellou, další kandidáti patrně nemají šanci. Jako o kandidátovi se spekulovalo mimo jiné o předsedovi frakce liberálu Guyovi Verhofstadtovi. Kandidátkou frakce Evropští konzervativci a reformisté je Belgičanka Helga Stevensová, kandidátkou levicové frakce GUE/NGL Italka Eleonora Forzenaová.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek