Evropská komise navrhla opatření proti financování terorismu

22.12.2016
Euroskop, čtk

Evropská komise ve středu navrhla kroky k posílení boje proti financování terorismu a organizovaného zločinu. Zaměřit se chce na tři oblasti – praní špinavých peněz, nelegální přesuny hotovosti a blokování majetku v rámci Evropské unie. Návrhy prohlubují opatření, která členské země přijaly začátkem roku v akčním plánu proti financování terorismu.

„Musíme pokročit v úsilí zastavit teroristy a boj proti financování terorismu je toho součástí. Musíme zajistit, abychom měli správné nástroje k odhalení a zastavení podezřelých finančních toků a lepší spolupráci mezi úřady. Jedině tak lépe ochráníme naše evropské občany,“ řekl místopředseda Evropské komise Valdis Dombrovskis.

Nové kroky u praní špinavých peněz mají definovat minimální trestní odpovědnost a sankce v této oblasti. To má podle komise zabránit pachatelům využívat dosavadní rozdíly mezi národními zákony.

Úřady by podle komise měly mít větší možnost zabavovat hotovost nalezenou u osob při jejich vstupu do zóny EU, nově by se jednalo i o částky nižší než dosavadních 10.000 eur (270.000 Kč), pokud se celníkům jejich držitelé budou zdát podezřelí.

Zabraňovat financování terorismu má podle komise i zavedení společných pravidel a účinnější výměna informací mezi státy EU v otázkách zmrazování a zabavování kont a majetků nejen zločincům, ale i těm, kteří s nimi byli jen v kontaktu. Návrhy nyní musí projednat členské státy a Evropský parlament.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek