Novým předsedou Evropského parlamentu je lidovec Tajani

18.01.2017
Euroskop, čtk

Novým předsedou Evropského parlamentu (EP) na další dvouapůlleté období byl v úterý ve Štrasburku zvolen kandidát nejsilnější frakce, evropských lidovců, Ital Antonio Tajani. V závěrečném souboji získal 351 hlasů a porazil tak kandidáta socialistů a jejich předsedu v EP Gianniho Pittellu, pro něhož hlasovalo 282 poslanců. Tajani ve funkci vystřídá německého socialistu Martina Schulze, který EP předsedal pět let a nyní už nekandidoval.

Třiašedesátiletý Tajani je europoslancem od roku 1994, s výjimkou let 2008 až 2014, kdy byl evropským komisařem (nejprve pro dopravu, poté pro průmysl a podnikání). Vystudovaný právník Tajani působil v 80. letech jako novinář. Do politiky vstoupil začátkem 90. let, kdy stál u zrodu strany Forza Italia Silvia Berlusconiho. V jeho vládě krátce působil jako mluvčí premiéra Berlusconiho.

„Budu předsedou všech poslanců a všech politických skupin,“ uvedl po oznámení výsledku volby Tajani. Nový šéf EP také v kratičkém úvodním projevu vzpomněl na obyvatele Itálie, které loni postihlo ničivé zemětřesní, a také na oběti terorismu.

Socialisté vypověděli dohodu s lidovci

Zvolení Tajaniho novým šéfem europarlamentu předcházela složitá a dlouhá vyjednání. Europoslanci vybrali předsedu parlamentu až ve čtvrtém kole, do něhož postoupili dva nejúspěšnější kandidáti z kola třetího.

Úterní volba šéfa EP byla oproti předchozím letům neobvyklá. V minulosti totiž platila dohoda mezi dvěma nejsilnějšími frakcemi – lidovci a socialisty, že si vedení parlamentu v polovině pětiletého období vymění.

Letos ale socialisté dohodu vypověděli. Nelíbilo se jim, že lidovci už mají nyní v hlavních unijních institucích dva posty – předsedu Evropské komise Jeana-Claudea Junckera a šéfa Evropské rady Donalda Tuska.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek