Brusel chce zviditelnit evropské občanství

26.01.2017
Euroskop, čtk

Evropská komise chce zlepšit povědomí občanů evropských zemí o tom, že jsou také občany Evropské unie. Napomoci tomu má informační kampaň či digitální brána nabízející snadný přístup k informacím, pomoci a službám pomáhajícím řešit nejrůznější administrativní otázky. V Bruselu to v úterý uvedli eurokomisaři pro vnitro a spravedlnost Dimitris Avramopulos a Věra Jourová.

„Svého evropského občanství si je vědomo 87 procent Evropanů, což je více než kdykoli předtím. Lidé však často neznají práva, která jsou s tímto občanstvím spojena. Občanství EU přináší důležitá práva a svobody,“ poznamenala Jourová.

Občané EU oceňují hlavně právo na volný pohyb

Podle průzkumu Eurobarometr z loňského prosince si čtyři z pěti občanů EU cení především práva na volný pohyb, které jim umožňuje žít, pracovat, studovat a podnikat kdekoliv v unii. Lidé v EU jsou však podle komise často málo informovaní a tak nevyužívají v plné míře svého práva volit v evropských a místních volbách a mnozí z nich třeba nevědí, že mají také právo na konzulární ochranu u velvyslanectví jiných členských států.

Komise v úterý připomněla, že angažovanost především mladých lidí v Evropě má posílit také od prosince působící „Evropský sbor solidarity“. V jeho rámci by podle představy komise měli mladí lidé z celé EU získávat zkušenosti a pomáhat například při přírodních katastrofách, migrační krizi či třeba zdravotně postiženým.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek