ČR získala čtyři místopředsedy výborů v europarlamentu

26.01.2017
Euroskop, čtk

Europoslankyně Dita Charanzová (ANO, ALDE) byla ve středu zvolena místopředsedkyní významného výboru pro vnitřní trh a ochranu spotřebitele Evropského parlamentu. Dalšími českými místopředsedy se stali Pavel Poc (ČSSD), Martina Dlabajová (ANO) a Jaromír Štětina (TOP 09).

„V unii je tak trochu blbá nálada a začátek jednání o brexitu jí rozhodně nepřidá. V takové situaci mohou být výhody jednotného trhu pro další budoucnost EU klíčové. Oblasti, které spadají pod výbor pro vnitřní trh, považuji opravdu za podstatné,“ uvedla v tiskové zprávě Charanzová. Za své priority pokládá prohlubování jednotného trhu v oblasti služeb, tak aby i čeští pracovníci mohli volně působit na trzích v unii.

Češi zasednou ve výboru pro obranu či rozpočet

Místopředsedou výboru pro životní prostředí, veřejné zdraví a kvalitu potravin se stal zástupce socialistické frakce Pavel Poc (ČSSD). Martina Dlabajová (ANO, ALDE) je místopředsedkyní výboru pro rozpočtovou kontrolu. Europoslanec Jaromír Štětina (za TOP 09, EPP) se stal místopředsedou podvýboru pro obranu a bezpečnost.

Štětina má za prioritu podvýboru pro bezpečnost úsilí o vytvoření společné Evropské obranné unie. „Tváří tvář bezpečnostním hrozbám a nejasné situaci na druhé straně Atlantiku je třeba, aby se Evropané rozhodli řešit svoji bezpečnost sami. Dále je nutné vzdorovat pokračující nepřátelské propagandě proti EU, kterou nám vyhlásila Ruská federace,“ míní Štětina. Je podle něj třeba pokračovat v sankcích vůči Rusku a je nutné pomoci Ukrajině.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek