Evropská komise chce pomoci Rumunsku v boji s korupcí

09.02.2017
Euroskop, čtk

Evropská komise je připravena pomoci Rumunsku tak, aby mohlo úspěšně dokončit svou snahu bojovat s korupcí. Situací v zemi se ve středu krátce zabývala, řekl novinářům její první místopředseda Frans Timmermans. Zdůraznil, že z pohledu unijní exekutivy nejde o podporu jednoho rumunského politického směru.

„Komise je v tomto ohledu barvoslepá. Pro nás to není politická diskuse, ve vnitřním rumunském sporu nestraníme nikomu,“ upozornil.

V Rumunsku se v posledních dnech konaly rozsáhlé demonstrace proti kabinetu sociálnědemokratického premiéra Sorina Grindeanua. V neděli po celé zemi demonstrovalo přes půl milionu lidí. Protesty vyvolal mezitím zrušený vládní dekret, kterým chtěl kabinet odstranit postih za některé korupční trestné činy a za zneužívání úředního postavení.

Podle Timmermanse dosáhlo v souvislosti s bojem proti korupci Rumunsko v posledních letech mnohé. „Bylo by škoda, kdyby vláda tento těžký maraton na posledních metrech vzdala a rozhodla se běžet jiným směrem,“ dodal místopředseda unijní exekutivy.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek