EP vyslechne projev rakouského prezidenta Van der Bellena

14.02.2017
Euroskop, čtk

Rakouský prezident Alexander Van der Bellen dnes přednese v Evropském parlamentu projev, který by měl mimo jiné nastínit jeho pohled na budoucí podobu Evropské unie. Možné změny současného uspořádání a fungování evropských institucí budou ještě před jeho proslovem řešit v rozpravách evropští poslanci.

Rakousko je jednou ze zemí, kde v minulých dvou letech posílila pozice populistických politiků zpochybňujících význam EU. Jedním z nejviditelnějších příkladů tohoto trendu byl prezidentský kandidát Norbert Hofer, jehož Van der Bellen na podzim porazil až v opakovaném hlasování druhého kola.

Jeho vítězství unijní představitelé uvítali, neboť má k Bruselu výrazně vstřícnější přístup. O významu, který evropským institucím přikládá, svědčí fakt, že europarlament navštíví hned v rámci své první cesty od zvolení do funkce.

Ještě předtím, než v poledne k parlamentnímu plénu promluví, budou poslanci debatovat o několika návrzích usnesení na téma evropské budoucnosti, které by mělo rezonovat i v prezidentově projevu. Podle některých poslanců by měla unie reagovat na odchod Británie a rostoucí procento protievropsky naladěných obyvatel dalších zemí změnami fungování svých orgánů.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek