Evropský parlament bude hlasovat o dohodě s Kanadou

15.02.2017
Euroskop, čtk

Závěrečné hlasování o obchodní dohodě s Kanadou známé jako CETA mají ve středu na programu poslanci Evropského parlamentu. Pokud smlouvu odstraňující většinu cel schválí, mohla by platit již od jara. Parlament bude hlasovat rovněž o zavedení přísnějších limitů emisí skleníkových plynů v rámci obchodování s emisními povolenkami.

Smlouvu, která má usnadnit a rozšířit vzájemnou obchodní výměnu a proud investic, podepsaly obě strany na konci října po více než pětiletém vyjednávání. Evropský parlament je posledním orgánem, jehož souhlas s textem dohody je nutný, aby mohla vstoupit v platnost.

Všeobecně se očekává, že i díky doporučení parlamentního výboru pro mezinárodní obchod, který dohodu přesvědčivou většinou hlasů schválil na konci ledna, by měla smlouva na plénu projít. Experti odhadují, že dohoda by mohla vzájemnou obchodní výměnu obou stran zvýšit až o pětinu.

Poslanci budou hlasovat také o snížení dostupnosti emisních povolenek, které umožňují svým majitelům vypouštět do vzduchu skleníkové plyny. EP navrhuje každoročně snižovat jejich množství o 2,4 procenta a zároveň vyhradit více peněz na výkup přebytečných povolenek.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek