Juncker podpořil vícerychlostní Evropu

24.02.2017
Euroskop, čtk

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker ve čtvrtek podpořil myšlenku „vícerychlostní Evropy“, kterou v rámci debaty o dalším směřování evropského bloku tváří v tvář odchodu Británie už dříve zmínila například německá kancléřka Angela Merkelová. Informovala o tom agentura DPA.

Kolem pevného jádra unie by mohly existovat další soustředné kružnice, řekl Juncker na studentské akci v belgickém městě Louvain-la-Neuve. Ne každá země se totiž podle něj chce zapojit do všech evropských integračních projektů, například do užší spolupráce v oblasti obrany či vědy. „Komu bude v kuchyni už moc vedro, bude moci vyjít ven na čerstvý vzduch,“ uvedl předseda EK.

V jedné z takových soustředných kružnic by se podle něj mohla v budoucnu pohybovat i Británie po brexitu nebo Turecko, ale i „další (země), které o tom zatím nic netuší“.

Komise vydá bílou knihu o budoucnosti EU

Evropská komise podle svého předsedy předloží bílou knihu o budoucnosti EU pravděpodobně již příští týden, tedy dříve, než bylo původně v plánu. Obsahovat by měla návrhy, jak by se mohla EU v příštích letech vyvíjet. Podle Junckera ale nepůjde o jakousi „bibli“, ale o podklad pro další debatu bez jakýchkoli tabu.

Juncker ve středu v Berlíně jednal s německou kancléřkou Angelou Merkelovou, která již na počátku února hovořila o Evropě několika rychlostí jako o možnosti dalšího vývoje bloku. Vážnou debatu o reformě EU chtějí členské země spustit na summitu v italské metropoli 25. března, který se koná u příležitosti podpisu takzvaných Římských smluv v roce 1957.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek